Arquitectura nua, una proposta per a temps de crisi.

13 octubre, 2013

El concepte d’arquitectura nua s’utilitza freqüentment en els comentaris i crítica arquitectònica per a referir-se a edificacions despullades d’ornamentació i revestiments, on els materials utilitzats en l’obra estan a la vista en el seu estat pur i original.  

Amb Arquitectura nua nosaltres ens referim a una tendència que agafa en l’actualitat un sentit especial i que resulta, com podem observar en els exemples que mostrem, interessant i atractiva pel seu valor estètic, per la reducció de costos i pel menor impacte ecològic. 

Aquest tipus d’arquitectura  busca la màxima naturalitat i senzillesa, fuig de tot allò que siga superflu i innecessari, i troba el gust en el tractament dels materials sense revestiment ni cap tipus d’ornament que els disfresse. La rajola, el formigó, la ceràmica, les bigues de fusta o formigó, el morter, els blocs, tots els materials que normalment s’han utilitzat per a després cobrir-los amb falsos sostres i sobretabics, ací es queden vistos aconseguint una bellesa especial i un abaratiment del cost de la construcció.

En 1966, el crític Reyner Banham inventà l’expressió “nou brutalisme” per a referir-se a un nou pas de l’arquitectura moderna cap a una major contundència  estructural, l’ús de materiales en brut, sense decoració ni tractament, amb les instal.lacions de l’edifici a la vista (Josep Mª Montaner). També es parla recentment de cases low cost o arquitectura paupérrima.  Deixem que parlen les imatges de tres exemples i pensem què ens semblen:

1.   Casa unifamiliar de Bunyola (2007) a Mallorca, de l’arquitecte Francisco Cifuentes. Accèsit al premi Poraxa d’arquitectura sostenible i finalista dels premis FAD de 2007. Per a construir tota la casa s’han utilitzat quatre materials: bloc de termoargila de Felanitx (que es poden col·locar de diferses formes), viguetes de formigó, rajoles ceràmiques i el paviment de morter.

2.  Casa bàsica (2012) de La Pobla de Cèrvoles a Lleida (2012) de Carles Puig i Maria Antònia Mir. Seleccionada als premis FAD de 2012. S’autodenomina arquitectura vital. el seu objectiu: aconseguir un ambient de vida i treball agradable i sense cap concessió al superflu i amb una màxima economia de mitjans.

3.     Casa a Gualba (2011), a Barcelona, de l’estudi H Arquitectes. Projecte guanyador en “Hise Awards 2012′  i seleccionat als ‘Premis FAD 2012’.
     La façana tota de blic perforat a la vista. Cap ornamentació. Tota oberta a l’exterior i instal·lacions a la  vista.  

Comparteix:

SOBRE AQUEST BLOG:

A R22 Arquitectes creem que el nostre treball ajuda a millorar la casa en què vivim.

És per això que volem difondre els principis que ens guien i generar simpaties.

En aquest blog trobaràs notícies d’actualitat que et poden interessar relacionades amb el món de l’arquitectura: ajudes en vigor, noves tecnologies, avanços en la construcció, materials sostenibles i d’altres idees per a un món millor.

Esperem que t’agrade i t’ajude a definir el teu propi espai.

Ah! i no dubtes a contactar amb nosaltres per a qualsevol consulta.