Platja de l’Ahuir: cal evitar la catàstrofe

19 February, 2013

L’alcalde de Gandia anuncia que convocarà un concurs nacional d’idees per a urbanitzar la platja de L’Ahuir de Gandia. Podem llegir la notícia a Saforguía. El procés promet ser participatiu i democràtic, exemplar, com el que per exemple es va dur a terme a Pego l’any 1994 per a l’Avanç de Revisió del Pla General d’Ordenació Urbana fins que va ser  truncat pel govern d’UV-PP de 1996 (però eixa és una altra història que recordarem en algun altre moment).

La qüestió és que la platja de L’Ahuir constitueix un paratge natural dels pocs que queden en tot el litoral mediterrani, un ecosistema que, juntament amb la Marjal de Gandia, s’ha mantingut verge i és d’un valor mediambiental incalculable.     Qualsevol intervenció urbanística podria ser catastròfica per al paisatge i el medi ambient, a més d’un desastre econòmic.  

Nosaltres pensem que la preservació i conservació del seu estat natural és el més rentable econòmicament i el més valuós per a les poblacions veïnes, per al territori i el paisatge. Precísament ahir, al nostre post, anunciàvem la conferència a València del paisatgista i botànic Gilles Clement.

En el seu llibre Elpaisaje en movimiento podem llegir “El paisatge no són espais estàtics que s’han de controlar, sinó llocs on la naturalesa ha de seguir el seu curs, on les espècies vegetals han d’instal·lar-se de forma espontània i desenvolupar-se lliurement de manera que l’experiència estètica  naixca de la contemplació dels propis processos espontanis de successió biològica. La llavor del jardiner (nosaltres llegim també urbanista) ja no consisteix a domesticar la naturalesa mitjançant la imposició d’un punt de vista predeterminat i estricte, sinó a conèixer les espècies i els seus comportaments, observar les dinàmiques naturals i la corrent biològica que anime el lloc per a orientar i explotar al màxim les seues característiques naturals.”

Si la idea de convocar un concurs nacional d’idees tira endavant, nosaltres estarem allí, com a arquitectes i urbanistes, per a mostrar una manera diferent de fer les coses i afrontar el tractament humà dels ecosistemes de gran valor ecològic com el que té la platja de L’Ahuir de Gandia.

Share:

ABOUT THIS BLOG

In R22 Arquitectes we believe our job helps to improve the home we live in.

This is why we would like to share our guiding principles and generate sympathies.

In this blog you will be able to find news related to the world of architecture that may interest you, such as: grants, innovation, advances in construction, sustainable materials and other ideas for building a better world.

We hope you like it and helps you to define your own space.

Oh! And don’t hesitate to contact us for any enquiry.