Projectar en fortes pendents: un repte i una oportunitat

27 gener, 2014

La dificultat convertida en oportunitat

Les parcel·les amb pendent molt pronunciada impliquen una dificultat especial, però al mateix temps ofereixen una sèrie d’oportunitats a tindre en compte per tal d’aprofitar.   Presentem tres exemples d’habitatges construïts en grans pendents que han sabut aprofitar al màxim les oportunitats del lloc, tres obres situades en llocs ben distints, Japó, Xile i Catalunya:    1. Habitatge en Akiya-Japó (2011). Arquitectura Nobuo Araki-The arquetipe, Fotografíes de Nobuo Araki-The arquetipe. Aquesta és una casa de cap de setmana de dos pisos amb una terrassa a l’última planta en Akiya. Està situada a la vessant costanera on el mar i la muntanya es troben. La part delantera de la casa està davant del mar, mentre que la seva part posterior dóna la benvinguda a les muntanyes.

Les parcel·les amb pendent molt pronunciada impliquen una dificultat especial, però al mateix temps ofereixen una sèrie d’oportunitats a tindre en compte per tal d’aprofitar.   Presentem tres exemples d’habitatges construïts en grans pendents que han sabut aprofitar al màxim les oportunitats del lloc, tres obres situades en llocs ben distints, Japó, Xile i Catalunya:   

  1. Habitatge en Akiya-Japó (2011). Arquitectura Nobuo Araki-The arquetipe, Fotografíes de Nobuo Araki-The arquetipe. Aquesta és una casa de cap de setmana de dos pisos amb una terrassa a l’última planta en Akiya. Està situada a la vessant costanera on el mar i la muntanya es troben. La part delantera de la casa està davant del mar, mentre que la seva part posterior dóna la benvinguda a les muntanyes.

L’entorn natural asseguren una estança refrescant. Algunes parts de la casa incorporen estructures lúdiques on es realitzen jocs interns fotogènics de llum i ombra. Per exemple, una finestra de sostre prim i rectangular, a la sala d’estar permet un recorregut constant de la llum del sol a la paret de formigó plana. Encara que la parcel·la té una bona visió de 360 graus, es juga deliberadament amb un nombre limitat de finestres i obertures. En lloc d’obrir-se generosament al seu entorn, la casa presenta experiències úniques i estimulants per veure i sentir la natura.

A l’accedir a la casa es presentes dues opcions per anar directament a la sala d’estar o agafar les escales fins a la terrassa del terrat. A la coberta oberta al terrat, s’obté una vista completa de les muntanyes, el mar i el cel. Si es va directament a la sala d’estar, s’enfronta a una visió emmarcada de l’oceà a través dels grans finestrals. Quan la casa està buida, les finestres estan protegides amb porticons corredissos addicionals ja que la els tifons són freqüents  durant l’estiu. A més de la seguretat, l’obertura de les persianes pot ser un acte refrescant, donant a la casa una sensació immediata d’eufòria.

Cada planta i el terrat de la casa de dos pisos ofereix una visió diferent: la primera planta, que consisteix en el dormitori i el bany, s’obri a l’olivar en pendent, tot el segon pis, on hi ha l’entrada, es ocupat per la sala d’estar amb grans finestrals que emmarquen el gran mar blau, al terrat es pot obtenir una vista panoràmica de la costa muntanyosa. L’arquitectura en si funciona com un observatori personal en tres capes.

2. Casa Pite en Papudo-Xile (203-2005). Arquitectura Smiljan Radic, Fotografíes de Nobuo Araki-The arquetipe.    El lloc, de naturalesa abrupta i difícil, s’aprofita per a caracteritzar cadascun dels seus ambients. 

  La forma i la posició de totes les estances interiors han estat pensades i dissenyades per a mantenir una relació singular amb el paisatge: el pavelló central està suspès sobre l’oceà. La fusteria de les finestres, els seus paviments i la posició frontal que sobresurt de la cota ajuden a que aquest interior siga entès com una bassa.

Smiljan Radic - Casa Pite guest house, Papudo 2006 (previously). Image via.

  Alguns dormitoris van ser projectats com coves al vessant, salvaguardant una certa distància respecte a l’abrupta trencada que voregen i, finalment, els altres dormitoris estan dramàticament al costat del mar, el més a prop possible de la línia on les onades colpegen les roques els dies de tempesta . 

 Cada un d’aquests sectors -compostos simètricament en si mateixos- estan connectats per 800 m2 de plataformes i rampes exteriors. Des d’un inici els propietaris van demanar que la casa no fos visible des de la carretera que passa a la cota alta del lloc. Per aquesta raó, es va disposar en l’accés una  plataforma on l’escultora Marcela Correa va instal·lar 11 roques de basalt, per vetllar i sepultar la casa definitivament sota aquest pes físic i temporal.          

3. Tres cases aïllades a Santa Pau-Catalunya. Arquitectura: Arnau estudi d’arquitectura. Fotos de la pàgina de l’estudi d’arquitectura.

Comparteix:

SOBRE AQUEST BLOG:

A R22 Arquitectes creem que el nostre treball ajuda a millorar la casa en què vivim.

És per això que volem difondre els principis que ens guien i generar simpaties.

En aquest blog trobaràs notícies d’actualitat que et poden interessar relacionades amb el món de l’arquitectura: ajudes en vigor, noves tecnologies, avanços en la construcció, materials sostenibles i d’altres idees per a un món millor.

Esperem que t’agrade i t’ajude a definir el teu propi espai.

Ah! i no dubtes a contactar amb nosaltres per a qualsevol consulta.