Ens hem interessat per la fotògrafa palestina Ahlam Shibili pel que ens ha fet pensar amb les seues visions sobre el terme “casa”, concepte fonamental en l’arquitectura. Del 24 de febrer al 28 d’abril s’sexposa al Museu d’Art Contemporani de Barcelona una mostra de nou sèries fotogràfiques produïdes entre Palestina i Europa i titulada La casa fantasmal. Ahlam Shibidi descriu les implicacions contradictòries de la noció de llar. La casa és el lloc on ens sentim bé i segurs, on podem ser nosaltres mateixos i no és solament les quatre parets i el sostre d’una construcció arquitectònica. La casa, com allò que envolta la pròpia identitat, pot anar des del propi cos fins el concepte de comunitat i país.
Però en La casa fantasmal els individus no es senten bé. els temes que tracta ens ajuden a pensar en eixes comunitats de grups i individus que estan en un estat permanent de lluita i esforç per tal d’aconseguir una casa, una llar. Des de persones gays, lesbianes i transsexuals que es veuen obligades a emigrar per poder conviure amb la seua pròpia condició de gènere fins els orfenats de xiquets que busquen el calor familiar d’una casa que se’ls ha negat, passant pels beduins, obligats a trair la seua identitat per allistar-se a l’exèrcit israelià i així poder tindre dret a una casa. També aborda el fenomen dels màrtirs en Palestina, sense oblidar el procés de despossessió de terres a causa de la colonització
. L’exposició també planteja interrogants molt importants sobre el paper de la fotografia en el món contemporani i és la primera gran retrospectiva de la fotògrafa palestina de més recorregut internacional.